PLES, HORMONI IN POČUTJE

PLES, HORMONI IN POČUTJE

Nedavno sem se z družino potepala po jugu ZDA. Ko smo si na letališču izposojali avto, so mojo pozornost pritegnili štirje temnopolti uslužbenci v pisarni garažne hiše. Sredi dela, so naenkrat začeli glasno peti in plesati. Po koncu njihovega »nastopa«, je sledil dooolg smeh in nato so nadaljevali z delom. Tudi meni, utrujeni in zaspani, so pričarali en velik nasmešek na obraz. Enak prizor sem nekaj dni kasneje doživela tudi v restavraciji sredi nakupovalnega centra. Zopet temnopolti uslužbenci za pultom in štedilnikom, so na glasno petje ene od njih, spontano začeli plesati. In zopet so sebi in mimoidočim narisali nasmeške na obraz.

To je bil najboljši prikaz tega, kar nas je Sara Avtar, ustanoviteljica joge plesa, učila na učiteljskem tečaju in o čemer govori dr. Tal Shafir, plesna terapevtka in profesorica v svojem TED X govoru

https://www.youtube.com/watch?v=ljm0ldxgkcE.

Z raziskavo so dokazali, da plesni gibi, s katerimi izražamo veselje in srečo, dejansko vplivajo na naše počutje. Telo namreč ob določeni vrsti giba in določeni hitrosti giba mišic, pošlje v možgane impulze, kjer sprožijo reakcijo, ki povzroči izločanje določene vrste hormonov , ki v nas povzročijo določene občutke. Različne, odvisno od vrste in hitrosti giba.

Dokazali so, da vztrajanje v naprej upognjeni, zaprti drži telesa najmanj dve minuti, povzroči občutke nemoči in zvišanje stresnega hormona kortizola, ki je v telesu povišan tudi v stanju depresije. Podobna je naša drža takrat, ko sedimo za računalnikom. Poizkusite spremeniti držo in naredite nekaj razigranih poskokov, z dvigom rok. Mogoče vas bo vaš direktor malo čudno pogledal, ampak če bi se zavedal, da bo to zvišalo vašo raven serotonina in endorfinov in da bo to pozitivno vplivalo tudi na vaše čustveno stanje in delovno učinkovitost, bi vam sam zapovedal, da to naredite najmanj vsako uro sedenja za računalnikom ;-)))). Čisti dobiček, brez stroškov ;-)Kakšne rezultate bi šele dosegli, če bi vam dovolil, da s sodelavci zaplešete, tako kot so tisti Američani iz začetka moje zgodbe? Dvomim, da so brali kakšno raziskavo. Ali pač, imajo pametne šefe?

Vabljeni tudi na ure joge plesa, v OŠ Griže, vsak ponedeljek ob 19.30. Smo prijetna skupina »Šaktic«.

Comments are closed.

Pridružite se nam kadarkoli v sezoni 2019/2020! KLIKNI urnik