Ples kot jogijska tehnika

Ples kot jogijska tehnika

 Vse, kar obstaja, ima svojo osnovno vibracijo in je torej samo po sebi vibracija, Razlika v snovnih, fizičnih lastnostih vsega, kar je okoli nas, je posledica različnih frekvenc in ritmov vibracij, zato so vsi odnosi, ki jih imamo s snovnim, materialnim svetom, ki nas obdaja in vse, kar zaužijemo in uživamo, v neposredni povezanosti z nami in vpliva na našo notranjo vibracijo. Joga zavestno uporablja različne tehnike, da bi ustvarila vibracije, ki vplivajo na nas in na našo notranjo izkušnjo na kvaliteten in zaželjen način.

 Vsak položaj (asana), ki ga naredimo s telesom, ima neposreden učinek in vpliv na našo zavest. Na primer: povsem drugačna izkušnja je, če stojimo malomarno z ukrivljenim hrbtom, ali pa če smo lepo zravnani in pokončni. V tem primeru lahko vidimo, kako lahko postane kvaliteta telesne drže pomembna in kako zelo lahko vpliva na naše izkušnje. Vsak gib lahko skozi različne telesne položaje prikliče določena čustvena stanja in čustvene odtenke. Gibanje določajo tudi dinamične kvalitete, npr. hitro/počasi, lahko/težko, napeto/sproščeno, itd.

Vsak plesni slog ima svojo obliko, dinamiko in določen nabor svojstvenih lastnosti. Različni stili in zaporedja gibov se lahko sistematizirajo glede na učinek, ki ga imajo na zavest plesalca. V jogi plesa jih zavestno uporabljamo kot "orodja" pri vzpodbujanju in uravnovešanju notranje vibracije in energije.

Comments are closed.

Pridružite se nam kadarkoli v sezoni 2020/2021! KLIKNI urnik