VPLIV PLESA NA MOŽGANE

VPLIV PLESA NA MOŽGANE

Nevroznanstveni inštitut na Harvardu je objavil članek o vplivu plesa, joge in tai-chija na možgane in v njem predstavil več znanstvenih študij na to temo. Spodaj je povezava na celotni članek.

Veliko študij je pokazalo, da ples zmanjšuje stres, povečuje nivo hormona serotonina (eden od t.i. hormonov sreče) in pomaga pri razvoju novih nevronskih povezav, zlasti v delu možganov, ki vplivajo na dolgoročni spomin in prostorsko zaznavanje.

Vpliv plesa, joge in tai-chija na možgane je takšen, da ga koristno uporabljajo pri zdravljenju ljudi z demenco in Parkinsonovo boleznijo.

S pomočjo slikanja možganov s PET (pozitronska emisijska tomografija), so znanstveniki ugotavljali, katere možganske režnje aktivira ples, in kako so fizični in izrazni elementi plesa spremenili delovanje možganov.

Ena izmed študij je raziskovala vpliv enajstih športnih aktivnosti na zmanjševanje tveganja za nastanek demence, vključno s kolesarjenjem, golfom, plavanjem, tenisom… vendar je le ena od dejavnosti – in to je ples – dejansko pokazala rezlultate. Po mnenju raziskovalcev, ples vključuje tako mentalni napor, kot socialne interakcije in da ta vrsta stimulacije pomaga zmanjšati tveganje za demenco.

Prav tako se je ples odlično izkazal za lajšanje simptomov Parkinsonove bolezni, kot so upočasnjeno gibanje, togost okončin in trupa, tresenje ter moteno ravnotežje in koordinacija.

http://neuro.hms.harvard.edu/harvard-mahoney-neuroscience-institute/brain-newsletter/and-brain-series/dancing-and-brain

Comments are closed.

Pridružite se nam kadarkoli v sezoni 2020/2021! KLIKNI urnik