O jogi plesa

KAJ JE JOGA PLESA - SHAKTI DANCE?

Milina gibanja

Shakti dance razvija našo notranjo harmonijo in oblikuje milino ženskega gibanja. Združuje nežno, a učinkovito raztezanje, glasbo, ples in druženje. Učinki joge plesa so opazni takoj. S pomočjo gibanja v ženskah prebuja milino, mehkobo, senzualnost, notranjo harmonijo, kakor tudi potrebno odločnost in samozavest.Udeleženke poročajo o občutku lahkotnosti, svobodnejšega gibanja in prijetneje jim je v svojem telesu. Veliko lažje, bolj vedro in ustvarjalno se spopadajo z vsakodnevnimi težavami. Sčasoma se njihova drža vidno spremeni, gibi pa postanejo veliko bolj prefinjeni in subtilni.

page2_img1

Shakti

"Shakti" je beseda iz Sanskrita in pomeni energijo. Je manifestacija potenciala, sposobnost delovanja in udejanja česarkoli. Je sila, ki nas oživlja in je odgovorna za naš obstoj, tiktakanje, utripanje v nas in v vsem, kar obstaja.

Shakti dance

Shakti dance je vadba, ki združuje jogo in ples. Je ritmično gibanje, ki oživlja. Uporablja spoznanja, pridobljena iz jogijske filozofije, da bi prebudila in izrazila univerzalna načela harmoničnega gibanja. Ko izvajamo jogo, vnašamo zavest, pozornost v jogijske asane. Pri jogi plesa pa zavest vnašamo v ples. Plešemo s pozornostjo na dihu, na gibanju telesa in postanemo eno s svojim lastnim kreativnim izrazom, ki prihaja globoko iz naše notranjosti. Jogo plesa je začela razvijati že v zgodnjih devetdesetih letih njena avtorica Sara Avtar Olivier, vseživljenjska plesalka in jogijska učenka in učiteljica Kundalini joge. Kot je sama zapisala, je njen ples povzel elemente joge, in tudi njena jogijska vadba se je prežela in estetsko obogatila s svobodnim, mehkim tokom plesnih tehnik....in tako je  zagledala luč sveta joga plesa - Shakti dance.

Od nevidnega k vidnemu

Gibanje in zvok sta brez dvoma del istega pojava. Vse kar vibrira, se odraža skozi oboje - gibanje in zvok. Človeško telo ima sposobnost, da z gibanjem in plesom izrazi tako zvok, kot glasbo. Vsak zvočni tok, ki prihaja skozi glasbo, ima svojstveno energijo, vzorec, kvaliteto, barvo, čustveni naboj in razpoloženje. Bolj kot je telo tenkočutno in usklajeno, večji je besedni zaklad gibov in večje so sposobnosti gibalnega izražanja. Duša se lahko izrazi takrat, ko se plesalec giblje povsem naravno in vibrira v skladu z njegovim notranjim bitjem.

Misli jogija Bhajana

  1. "Kdo je učitelj? Odgovor je, da je najboljši učitelj ta, ki je najboljši učenec."
  2. "Fizično telo je tempelj. Skrbite zanj. Um je energija. Uravnavajte jo. Duša je projekcija. Predstavljajte jo."
  3. "Kako enostavno je lahko življenje, razumemo, če smo lahko takšni, kot smo."

O meni

Že od otroštva se ukvarjam z gibanjem (gimnastiko) in glasbo. Igram flavto in več kot polovico svojega življenja pojem v pevskem zboru. V srednji šoli sem v telovadnem društvu vodila gimnastično skupino. V času študija  sem se prvič seznanila z jogo in jogijsko filozofijo.  Po poklicu sem revizorka in to delo s sabo nosi precej stresa in prevzemanja odgovornosti. Za sproščanje napetosti in ohranjanje kondicije, zlasti po rojstvu mojih treh otrok, sem se ukvarjala s tekom, kolesarjenjem, smučanjem, pilatesom, in še s čim, kar predvsem povečuje moško, "jang" energijo. Ko mi je naproti prišla joga plesa, sem se zavedela, kako zelo sem pogrešala ženstveni način gibanja. Še več, spoznala sem, da pri Shakti plesu lahko združim mehko, ženstveno, nežno, umirjeno, kakor tudi intenzivno, dinamično gibanje z glasbo in meditacijo, poleg tega pa lahko izrazim svoje občutke skozi gib. Moja učiteljica joge plesa Lidija, me je vzpodbudila, naj se vpišem v izobraževanje za učitelje. V času usposabljanja pri ustanoviteljici joge plesa Sari Avtar Olivier, sem se naučila povezati s svojim telesom, prisluhniti notranjemu impulzu, odkrivati prvobitno naravo gibanja in se prepustiti naravnemu toku gibanja, da se osvobodi in pride na dan.

SARA  AVTAR  OLIVIER

Ustanoviteljica joge plesa

"Shakti dance" zajema osnove Kundalini joge v obliki ponavljajočih, meditativnih plesnih gibov, z namenom, da poveča spekter gibanja, odpre energetske kanale v telesu, razvije senzibilnost in občutek svobode skozi transcendenco. Povedano s preprostimi besedami, je to disciplina, ki skozi radost prebudi zavedanje."

Pridružite se nam kadarkoli v sezoni 2022/2023! KLIKNI urnik